Denk je er aan om te gaan emigreren naar Portugal? Naar het land met het heerlijke milde zeeklimaat, een uitstekende keuken, prachtige bossen, rivieren en bergen en de mooiste stranden van Europa… Dit zijn nog maar een paar redenen die het aantrekkelijk maken om te emigreren naar Portugal. Zo is er bv. het feit dat als je het wat handig aanpakt je de eerste 10 jaar belastingvrij door het leven kunt gaan. Het gaat dan hier om het zogenaamde NHR-statuut.

Kan je zomaar emigreren? Uiteraard heb je dat recht! Voor alle duidelijkheid dit doet helemaal geen afbreuk aan je huidige nationaliteit, die behoud je gewoon. Maar het emigratieproces gaat echter niet zomaar van de ene op de andere dag. Dit proces kan gepaard gaan met een hoop tijd, energie en uitdagingen. Het is daarom een slim idee om deskundige hulp in te schakelen bij het emigreren naar Portugal. Een professionele adviseur kan je uitstekend adviseren en helpen bij alle belangrijke zaken die geregeld moeten worden. Zo kun je met een gerust hart en zonder zorgen emigreren naar Portugal.

Neem contact op

Professionele begeleiding bij het emigreren naar Portugal!

Laat je tijdens het emigreren naar Portugal bijstaan door een lokale, professionele adviseur die op de hoogte is van alle regels en wetten in het land, die de taal spreekt en een groot netwerk heeft. Het is zeer fijn om een vast aanspreekpunt te hebben die jou in je eigen taal kan helpen bij alle stappen en hindernissen tijdens het emigratieproces, van het NIF nummer aanvragen tot alle kennis omtrent het fiscaal voordeel. Door een vaste hulp in te schakelen bij het emigreren naar Portugal kun je jezelf een hoop tijd, moeite en problemen besparen.

Het gezond verstand zegt dat je uiteraard diverse keren naar Portugal moet afreizen en daar de zaak verkennen voor je de stap zet. Omdat in Portugal praktisch niets mogelijk is, als niet – resident, zonder fiscaal dossier, is het aangewezen dit reeds op punt te hebben als eerste stap. Wij regelen dit voor je.

Ga uiteraard ook eens buiten de zomer naar je favoriete plek. Vind je het dan nog even leuk als toen je in september lekker gebruind aan je Vinho Verde nipte? Of net leuker, omdat er minder drukte is en de authenticiteit van het land en de streek bovenkomt.

Uiteraard is de situatie van iedereen anders. Sommigen zijn gepensioneerd, anderen zijn nog professioneel actief…hebben kinderen. Wij maken met jou een stappenplan op! Wij organiseren alles samen met jou vermits er wel wat komt bij kijken. Laat je hier echter niet door afschrikken. Wij hebben jarenlange ervaring met de administratieve mallemolen en helpen je hier graag doorheen.

Kan je dit alleen?

In theorie kan je alles alleen, de praktijk toont ons het tegendeel.
Je bespaart jezelf heel veel tijd, energie en soms ook problemen als je je laat bijstaan door lokale professionele adviseurs, die de taal spreken, en door de jaren heen een uitgebreid netwerk hebben uitgebouwd dat alle aspecten van je migratieproces dekt. Het is zeer nuttig een uniek aanspreekpunt te hebben, in je eigen taal, voor elke stap of hindernis op je weg.

Laat je niet gek maken door wat je leest op het internet. Al die zelf verklaarde experten, dat is helaas een drama. Laat je professioneel begeleiden! Je zal veel tijd en ellende besparen, de bal wordt niet over en weer gespeeld (want je hebt een uniek lokaal aanspreekpunt voor letterlijk bijna alles), en je bespaart uiteindelijk ook geld. Tenslotte is een goede begeleiding een belangrijke investering in je levenskwaliteit.

Lissabon
ondernemen portugal

Hoe lang duurt je traject?

Elk traject is individueel en voor iedereen anders.
Zoals reeds aangehaald begint alles met het openen van je fiscaal dossier, waarvoor jij je helemaal niet hoeft te verplaatsen. Wij registreren ons dan ook als je fiscaal vertegenwoordiger, wat best van begin af aan gebeurt om alles mooi en netjes op orde te houden. Wanneer je dan hier een woning koopt of huurt kunnen wij, afhankelijk van de locatie, alle administratie, inclusief de toekenning van het NHR statuut wat je 10 jaar fiscale voordelen oplevert (later meer hierover), rondkrijgen in ongeveer acht weken.

Maar meestal gaat er hier uiteraard een lang proces aan vooraf. Dit werken we van tevoren uit. Niet alleen bank, ziekteverzekering en mogelijks invoer auto komen hierbij kijken, wij maken een hele lijst op, op maat gemaakt, en afhankelijk van je bestaande situatie, vooral op fiscaal vlak. Om ten volle te genieten van een gunstig belastingregime gedurende 10 jaar, is het mogelijks nodig om zaken vooraf te organiseren of herstructureren. Investeringen, pensioen of huidig inkomen, verkoop of verhuur van je huis in je huidige thuisland, alles komt aan bod. Tot zelfs het vinden van een goede en gepaste school voor de kinderen. Wij bekijken samen met jou elk aspect van je huidige leven, en hoe de transitie best verloopt bij de migratie naar Portugal. Onze ervaring op fiscaal, juridisch en praktisch val zal hierbij voor jou van onschatbare waarde zijn.

Wat met je sociale zekerheid?

Als je vertrekt uit België of Nederland dan zal je voortaan gebruik moeten maken van de sociale zekerheid in je nieuwe thuisland Portugal. Je sociale zekerheid zoals jij het kent valt gemakkelijkheid halve op te splitsen in twee delen.

Je gezondheidszorg en je pensioen (of uitzonderlijk: je bijdrage als werknemer). Als je niet werkt in Portugal of je betaalt geen sociale zekerheid omdat je bv. enkel van dividenden leeft dan moet je in Portugal geen sociale bijdragen betalen. Dit neemt niet weg dat je toch toegang kan krijgen tot een andere pijler van je sociale zekerheid, namelijk de gezondheidszorg. Het leuke in Portugal is dat je toegang kan krijgen tot de gezondheidszorg eens je er resident bent, ook als je er geen sociale bijdragen betaalt. Technisch gezien krijg je dan geen sociale zekerheidsnummer, maar een SNS nummer (van de nationale gezondheidsdienst). Je hebt dan toegang tot de publieke gezondheidszorg die Europese standaarden hanteert en dus best in orde is. Je hebt echter geen vrije dokterskeuze, en dikwijls het daarmee gepaard gaande taalprobleem, maken dat je best een bijkomende privé verzekering neemt die je toegang geeft tot het zeer brede netwerk van privé dokters- en tandartspraktijken, en privé ziekenhuizen. Hier zijn ook geen wachttijden. In tegenstelling tot wat men zou denken, is dit een zeer betaalbare en dus ook aan te raden oplossing. We begeleiden je hierbij desgewenst persoonlijk, want indien je een reeds bestaand gezondheidsprobleem hebt is het belangrijk te zorgen dat dit mee gedekt is in je polis.

Portugal grotten

Wat met je pensioenrecchten?

Pensioenrechten wijzigen niet als je naar Portugal gaat wonen! Wat je opbouwde blijf je uiteraard behouden. Beter nog, meestal word je pensioen in Portugal slechts belast aan 10% vlaktaks! Tenminste indien je het NHR regime toegekend krijgt – wat vanaf toekenning voor 10 jaar geldig is.
Ben je nog heel wat jaren verwijderd van je pensioen dan kan je je fiscaal zo organiseren dat je elke maand netto een pak meer over houdt dan wanneer je in Nederland of België woont, zodat je je eigen spaarpotje kunt opbouwen.

NHR status

De regeling staat open voor iedereen die het recht heeft om in Portugal te verblijven (een EU / EER / Zwitsers staatsburger of een houder van een verblijfsvergunning) en die de afgelopen 5 jaar geen fiscaal inwoner van Portugal was. Alle inkomsten die je buiten Portugal verdient, kan je met wat creativiteit buiten de Portugese belastingen houden voor de eerste 10 jaar. Interessant  – zeker in tijden van telewerken – biedt dit heel veel mogelijkheden.

Welke inkomsten zijn nu vrijgesteld?

De regel is dat het inkomsten zijn die hun oorsprong vinden buiten Portugal en daar ‘belast’ werden of ‘belastbaar zijn’… Dit laatste houdt in dat ze NIET effectief moeten belast zijn geweest…We hebben het dan onder meer over inkomen als zelfstandige of eenmanszaak uit buitenlandse bron, royalty’s, vermogenswinsten en investeringen of huurinkomsten zijn vrijgesteld van Portugese belasting zolang ze in het bronland kunnen worden belast op grond van een overeenkomst inzake dubbele belastingheffing of volgens het OESO-model belastingverdrag.

ondernemen portugal
wonen in portugal belasting

Wat met je auto?

Moet je je auto mee nemen naar Portugal ? Soms is het antwoord hierop: neen, dat is te complex, koop een wagen in Portugal. In Portugal horen de nummerplaten bij de wagen, en niet bij de eigenaar. Auto´s zijn duur in Portugal, zeker in vergelijking met België. Indien je je wagen meer dan zes maanden op jouw naam hebt in het land van herkomst alvorens je naar Portugal verhuist, kan je hem hier registreren op Portugese nummerplaten zonder enige invoertaks te betalen. Het is wel een vrij complexe procedure om je auto in te voeren en je zal ook naar de technische keuring moeten in Portugal.

Ook de jaarlijkse rijtaks en de verzekering is in Portugal merkelijk goedkoper dan in België of Nederland. De procedure hiervoor is niet eenvoudig voor een leek maar met de nodige hulp van onze kant zorgen wij ervoor dat dit vlekkeloos verloopt. Je hebt na je inschrijving in Portugal zes maanden de tijd om je auto hier te registreren. Je mag absoluut niet als Portugees resident met een wagen met buitenlandse nummerplaten in Portugal blijven rondrijden. En ja, dit wordt gecontroleerd.

Het rijbewijs? Een recente wetswijziging maakt dat je, tot de vervaldatum, met je Europees rijbewijs kan blijven rijden in Portugal, als je jonger dan 60 jaar bent. Wij raden aan om eerder vroeg dan laat je rijbewijs om te zetten naar een Portugees. Ooit moet het er namelijk toch van komen.

Onderwijs in Portugal

In Portugal heb je zoals in de meeste landen dure privé scholen (zoals de Britse school, Franse school, Duitse school, enz). Daarnaast heb je in Portugal ook lokale privé scholen met meer bescheiden maandgelden. Maar ook degelijke publieke scholen. De lat ligt er vrij hoog en alles is zeer degelijk georganiseerd met grote betrokkenheid van de leerkrachten. Er is een leerplicht tot 16 jaar.

Thuisonderwijs is wettelijk toegestaan in Portugal, mits het volgen van bepaalde regels. Contacteer ons voor meer details.

Culinair

Welke formaliteiten moet je vervullen als je in Portugal komt wonen?

Als EU burger gaat de registratie, zowel voor de immigratie als de belastingent, via onze diensten zeer vlot.
Belangrijk is vanaf de eerste stap de correcte procedure te volgen; wijzigingen maken het dossier nodeloos complex en helaas belandt het dan vaak weer onderaan de stapel.

Wij begeleiden echter ook niet-EU burgers bij hun migratie naar Portugal, dit is een compleet verschillende procedure die afhankelijk is van land van herkomst en persoonlijke en financiële situatie van de aanvrager. Hiervoor evalueren wij op persoonlijke basis, doch onze ervaring leert ons dat de kans op succes groot is, indien je vanaf de eerste stap correct begeleid wordt.

Als EU burger kunnen wij het merendeel voor jou regelen via volmacht, zodanig dat je niet geconfronteerd wordt met de lange wachttijden wanneer je je persoonlijk aanmeldt. Enkel voor de éénmalige registratie op de gemeente dien je persoonlijk te verschijnen. Wij bereiden het papierwerk hiervoor voor en maken de afspraak. Je krijgt dan een verblijfsvergunning die 5 jaar geldig is.

Er is geen automatische link tussen immigratiedienst, bevolkingsdienst en belastingdienst. Alles wat betreft de belastingdienst regelen wij voor jou, inclusief het verkrijgen van de NHR status, en uiteraard, zeer belangrijk, begeleiding bij het opstellen en indienen van je jaarlijkse belastingaangifte.

Dit beknopte overzicht gaf je hopelijk een idee geven van de mogelijkheden en de daaraan verbonden procedures.
Uiteraard blijven er nog vragen over, en wanneer je overweegt deze stap te zetten raden we aan, alvorens stappen te ondernemen, eerst contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend inleidend gesprek.

Voor- en nadelen van emigreren naar Portugal

Tot slot, hebben we in het kort de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Fiscaal gunstig klimaat
 • Hoge levenskwaliteit
 • Veilig land
 • Stabiel land van de Europese Unie
 • Lekker weer
 • Meeste Portugezen spreken vlot Engels
 • Gemakkelijk om je te integreren
 • Op 2,5 uurtjes vliegen van België of Nederland
 • Toegankelijke en betaalbare (of zelfs gratis) gezondheidszorg
 • Vriendelijke bevolking

Nadelen

 • Meeste fiscale voordelen stoppen na 10 jaar
 • Vooral ten noorden van Lissabon is het klimaat zeker in de winter soms wat minder
 • Het vastgoed is op bepaalde ‘hot spots’ erg prijzig.

Wij helpen je met emigreren naar Portugal

Als je klaar bent om te emigreren naar Portugal, dan kun je bij ons terecht voor deskundige en persoonlijke begeleiding om de emigratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Schenk ons je vertrouwen, wij als ‘boutique kantoor’ doen niets liever dan jou van A tot Z begeleiden tijdens jouw emigratie naar Portugal. Wij zorgen ervoor dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet, dat je bij het emigreren naar Portugal bewust wordt van de mogelijke fiscale voordelen en dat het emigratieproces zonder problemen of taalbarrières verloopt.

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken bij het emigreren naar Portugal? Aarzel dan niet en contacteer ons vandaag nog op: info@portugaladviseur.com.

Veelgestelde vragen over Emigreren

Meer informatieNeem contact op

Ja. Dat luik van de migratieprocedure kan niet per volmacht.

Meer informatie

Nee; dit kunnen wij voor jou doen.

Meer informatie

Als u naar Portugal komt wonen verliest u helemaal niet uw nationaliteit. Het ene staat los van het andere. U kan na 5 jaar verblijf in Portugal mogelijk de Portugese nationaliteit verwerven maar dit biedt geen voordeel voor Nederlanders of Belgen.

Meer informatie

Nee, absoluut niet; het Golden Visa is enkel voor burgers van buiten de Europese Unie.

Meer informatie

Dit is geen probleem; ook zonder Golden Visa kan uw portugaladviseur haar of hem door familievereniging een verblijf bezorgen in Portugal, ook als u niet officieel getrouwd bent maar wel kunt aantonen dat u samen leeft.

Meer informatie

Ja; als u zich wilt inschrijven moet u of een huurcontract hebben of eigenaar zijn van een pand waar u kan wonen.

Meer informatie

Nee, u kunt niet op land wonen. Ook niet als daar een onbewoonbaar gebouw op staat.

Meer informatie

Wettelijk niet meer maar wel sterk aan te raden!

Meer informatie

Nee, helemaal niet. U moet een bekwaam advocaat inschakelen om te zien of het pand of eventuele verbouwingen volledig vergund zijn. Of er geen belasting- of andere schulden op het pand drukken.

Meer informatie

 1. We kunnen helpen bij het vinden van geschikt vastgoed om te kopen of te huren
 2. We assisteren met de inschrijving bij de lokale immigratiedienst zodat u een verblijfsvergunning verkrijgt voor Portugal
 3. We bekomen voor u het fiscaal interessante NHR – statuut, geldig voor 10 jaar
 4. We kunnen u aanmelden bij de publieke gezondheidszorg en kunnen u helpen als u een bijkomende private verzekering wenst
 5. We begeleiden u bij de opening van uw bankrekening
 6. We kunnen helpen met de invoer van uw wagen
 7. We begeleiden u met fiscaal u uit te schrijven uit België of Nederland
 8. We verzorgen uw jaarlijkse belastingaangifte
Meer informatie

Alle downloads over Emigreren

Portugal Praktisch

Portugal Praktisch

Download