Algemene informatie Portugal

Veel mensen kiezen ervoor om te emigreren naar Portugal vanwege de mooie stranden, de eeuwenoude wijken en de prachtige zee. Een andere reden waarom Portugal zo’n populair land is voor Nederlandse emigranten zijn de fiscale voordelen. Het fiscale-luik vinden om de beste fiscale voordelen te behalen is onze expertise. Portugal Adviseur biedt deskundig advies voor de meeste fiscale voordelen, maar ook voor de gehele emigratie naar Portugal.

Nederlandse ambassade in Portugal

Het doel van de ambassade is om burgers uit Nederland die in Portugal wonen, werken of reizen bij te staan. De Nederlandse ambassade in Portugal is gevestigd in Lissabon.

Bij de Nederlandse ambassade in Portugal kun je terecht voor zaken zoals:

  • Vervangen/vernieuwen van het paspoort
  • Afgifte van geboorteaangifte voor in Portugal geboren kinderen
  • Uitgifte van noodpaspoorten (bij diefstal of verlies)
Paspoort
advies
  • Accepteren van belastingen uit Nederland
  • Helpt Nederlandse ondernemers bij het betreden van de Portugese markt
  • Helpt Nederlandse Agrarische bedrijven bij het betreden van de Portugese markt
  • Accepteren van stembiljetten voor verkiezingen in Nederland
  • Afgifte overlijdensberichten voor Nederlanders die in Portugal overlijden
  • Documenten notarieel bekrachtigen voor gebruik in Portugal of Nederland
  • Navigeren door Portugese politie-, juridische en medische systemen

Hier kun je de Nederlandse ambassade in Portugal vinden:

Avenida Infante Santo 43-5
1399-011 Lissabon
Telefoonnummer vanuit Portugal:
+351213914900
Telefoonnummer vanuit Nederland: +31 247 247 247

Consulaat Portugal

Het consulaat in Portugal onderhoudt het netwerk van het Nederlandse bedrijfsleven in Portugal. Bij het Nederlandse consulaat in Portugal is het mogelijk om nooddocumenten aan te vragen. Een paspoort of identiteitskaart aanvragen is echter alleen mogelijk bij de ambassade in Lissabon.

In Portugal zijn, naast de ambassade, nog twee Nederlandse consulaten te vinden:

Complexo V. Porto mare
R. Leichlingen, 5-2e
9000-003 Funchal
Madeira, Portugal
+351 291703803
nlgovfunchal@netmadeira.com

Rua da Pranchinha, 92
9500-331 Ponta Delgada
Azores, Portugal
+351 296201582/2
nlgovazores@financor.pt

Politie Portugal

Portugal is één van de veiligste landen ter wereld. De criminaliteit behoort tot een van de laagste van Europa en het politieke klimaat van Portugal is al vele jaren stabiel. Toch kan het altijd gebeuren dat je portemonnee wordt gestolen in een van de drukke winkelstraten of dat je een ongeval waarneemt. Je kunt bij de politie in Portugal terecht voor soortgelijke zaken als wanneer je naar de politie in Nederland zou gaan.

Naast een reguliere politie kun je ook terecht bij de toeristenpolitie. De toeristenpolitie in Portugal is gericht op twee verschillende doelen. Het helpen van buitenlandse slachtoffers van misdrijven/burgers in nood en het patrouilleren in de omliggende gebieden. Alle agenten die deel uitmaken van de toeristenpolitie in Portugal spreken verschillende talen. Zij helpen bij het oplossen van alle problemen waar Nederlanders in Portugal bij betrokken zijn en zullen dit behandelen en/of begeleiden.

Hier kun je de toeristenpolitie in Lissabon bereiken:

Praça dos Restauradores – Palácia Fox
1250-187 Lisbon
213421623 – 213400090
lsbetur@psp.pt

Ambulance Portugal

In een medisch noodgeval kun je altijd hulp krijgen, ongeacht je verzekeringsdekking of verblijfsstatus. Wanneer je emigreert naar Portugal kan het voorkomen dat je eens een ambulance in Portugal zal moeten bellen. Bij een noodsituatie op gezondheidsgebied in Portugal bel je het alarmnummer: 112.

Bij niet-spoedeisende situaties kun je naar een arts, deze kan je dan verder helpen of doorverwijzen naar een specialist. Op de website van de Portugese Gezondheidsdienst vind je lijsten met ziekenhuizen, artsen en apotheken bij jou in de buurt.

Voor medisch advies kun je bellen met de gratis telefoondienst SNS24. Deze is 7 dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar. Hier staan Engelssprekende artsen, apothekers en verpleegkundigen klaar om je te helpen met niet-spoedeisende gezondheidsproblemen. Je kunt SNS24 bereiken via 0808 24 24 24.