Huis kopen in Portugal

De meeste mensen die emigreren naar Portugal willen ook graag een huis kopen in Portugal, als investering of als woonplek. Bij dit proces komt echter een hoop kijken. Zoals je wellicht wel weet zijn de vastgoedprijzen in Europa de laatste jaren flink gestegen en kunnen de huizenprijzen ook nog eens enorm verschillen per regio. Dit geldt ook voor Portugal. Een nieuwe flat in Cascais of Estoril kan al snel 1 of 2 miljoen euro kosten, terwijl je in de buurt van Coimbra al voor een stuk minder een mooi huis kunt kopen. In Portugal zijn huizen verkrijgbaar van uiteenlopende prijsklassen. Het kan echter een flinke uitdaging zijn om jouw droomwoning te vinden en aan te kopen. Wij helpen je hier graag bij.

Infrastructuur

Fijne plek om te wonen

Portugal is dankzij het zachte klimaat, de prachtige stranden en het lekkere eten een fijne plek om te wonen. In Portugal is ook sprake van een goede infrastructuur, dus met de auto ben je overal vrij snel. Het is uiteraard wel belangrijk om te bepalen waar in Portugal je precies wilt gaan wonen. De woningprijzen en het klimaat verschillen namelijk heel erg per regio. Het klimaat aan de Silver Coast (tussen Porto en pakweg Lissabon) wordt bijvoorbeeld vaak als minder aangenaam gezien dan het klimaat in de Algarve.

Bovendien zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat kiezen op welke plek in Portugal jij een huis wilt kopen. Wil je bijvoorbeeld een huis vlakbij een bruisende stad of zoek je liever de rust op van het platteland? Wil je dichtbij een golfterrein zitten of heb je niets met golf? Houd je van watersporten en wil je graag dichtbij de zee wonen? Allemaal zaken die een belangrijke rol kunnen spelen in jouw zoektocht naar een fijne plek om te wonen in Portugal.

Waarom hulp inschakelen?

We raden je van harte aan om je professioneel te laten begeleiden als je van plan bent om een huis in Portugal te kopen. Er kan namelijk een heleboel misgaan bij de aankoop van een huis, zeker in een land waarvan je de taal en wetten niet goed kent. PortugalAdviseur wijst jou graag op alle belangrijke aandachtspunten en de mogelijke risico’s bij het kopen van een huis in Portugal. Wij willen bijvoorbeeld voorkomen dat je een pand koopt dat niet correct vergund is of dat je een huis koopt op een plek met een watertekort.

We kunnen je eventueel ook in contact brengen met een goede, betrouwbare makelaar in Portugal die jou volledig kan informeren over de staat van de woning en een reële aankoopprijs. Alles om ervoor te zorgen dat jij tegen de beste voorwaarden jouw droomhuis in Portugal kunt aankopen.

Tips als je in Portugal een huis wilt kopen

We geven je graag een aantal belangrijke dingen mee als je een huis wilt kopen in Portugal.

1. Vertrouw niet op de notaris

Net zoals in Spanje of Italië kun je ook in Portugal niet echt vertrouwen op de notaris bij de aankoop van vastgoed. De notaris zal namelijk niet (zoals in Nederland en België) checken of er nog uitstaande schulden zijn op het pand en of alles netjes vergund is. Een notaris in Portugal heeft namelijk enkel een uitvoerende functie. Het is om die reden noodzakelijk om je te laten bijstaan door een ervaren advocaat. Op deze manier kun je niet onverwachts worden opgezadeld met de schulden die nog op de naam van het pand staan. Wij verbinden je graag aan een fijne advocaat.

2. Vertrouw niet te veel op de makelaars in Portugal

Reken bij de koop van een huis in Portugal niet te veel op de makelaar; die wil alleen maar verkopen en is vaak niet of weinig juridisch geschoold. Het is aan te raden om op de website van IMPIC te controleren of de makelaar überhaupt een licentie heeft.

Betaal nooit rechtstreeks aan de makelaar! Het beste is om te werken via de “conta clientes” oftewel derdenrekening van je eigen advocaat. Een andere mogelijkheid is een bankcheque overhandigen op het notariskantoor op het moment dat de akte wordt ondertekend. Laat je vooral niet verleiden om onder de tafel te betalen. Betaal je makelaar ook niet om een pand (tijdelijk) “van de markt” te laten halen.

Wees ook op je hoede als de makelaar uit Portugal je een advocaat aan de hand doet. Het is natuurlijk wel makkelijk om op deze suggestie af te gaan, maar opereert die advocaat wel voldoende onafhankelijk van de makelaar?

3. Laat een jurist of advocaat alle belangrijke zaken controleren

Na een moeizame zoektocht heb je eindelijk een prachtig pand gevonden waar je super enthousiast over bent. Vervolgens komt een jurist/advocaat het allemaal wat ingewikkelder maken. Deze heb je toch hard nodig om te controleren of ook juridisch alles goed geregeld is!

Je advocaat moet op zijn minst nakijken:

  • of er een correcte eigendomstitel is;
  • of de verkoper van het vastgoed wel degelijk de (enige) eigenaar is (soms trachten erfgenamen een huis te verkopen alvorens het in hun naam geregistreerd is);
  • of alles verbouwd is volgens de nodige vergunningen;
  • of er geen schulden of onbetaalde belastingen op het pand rusten!

Verkoopovereenkomst

Verder moet ervoor worden gezorgd dat de voorlopige verkoopovereenkomst correct en evenwichtig is opgesteld. Dit kan het beste worden gecontroleerd door de advocaat. De definitieve verkoopakte zal worden getekend bij de notaris (tijdens de zgn. escritura).

Tussen de voorlopige verkoopovereenkomst en de escritura zal ongeveer 3 maanden zitten. Bij de voorlopige verkoopovereenkomst doe je normaal een aanbetaling van 10%. De rest van de betaling wordt voldaan tijdens de escritura. Mocht je niet zelf op de locatie aanwezig kunnen zijn voor de aankoop van je huis in Portugal, dan kun je je advocaat een volmacht geven om in jouw naam te tekenen.

In Portugal een huis kopen in eigen naam of via een vennootschap?

Wij krijgen van klanten regelmatig de vraag of ze een huis in Portugal beter privé kunnen kopen of via een vennootschap. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt vooral af van wat je met het pand wilt gaat doen. Als je voor professionele doeleinden een huis koopt in Portugal, dan kan de belasting een belangrijk aandachtspunt vormen in je beslissingsproces. Graag bekijken we met jou naar je specifieke casus. Over het algemeen zijn er – buiten specifieke gevallen om – niet per se voordelen om het huis in Portugal te kopen via een vennootschap.

Een huis in Portugal samen kopen

In Portugal bestaat in principe geen erfrechtbelasting tussen de familie in directe lijn (grootouders-ouders-kinderen-kleinkinderen). In alle andere gevallen is er een zegeltaks van 10%. Deze is bijvoorbeeld ook van toepassing tussen niet gehuwde samenwonende koppels. Dit kan een aandachtspunt zijn als je als koppel een huis wilt kopen in Portugal.

Het is in Portugal ook bijzonder moeilijk om minderjarige kinderen te betrekken bij de aankoop van een huis. Om diverse redenen zouden we dit dan ook niet aanraden. Je bent echter welkom om jouw erfrechtplanning in een ruimere grensoverschrijdende context met ons te bekijken.

Woning Portugal

Hoe ga ik mijn huis in Portugal financieren?

Als je een huis in Portugal gaat kopen, zal een bank in Nederland of België uitsluitend een hypotheek aanbieden als je een overwaarde op je pand(en) hebt. Anders kun je het vergeten. Maar het goede nieuws is dat banken in Portugal meestal wel bereid zijn om een deel van je aankoop te financieren. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je in het buitenland een stabiel inkomen hebt zoals een salaris of huurinkomen. Zo kunnen banken in Portugal je vragen om je drie laatste loonstroken, je bankafschriften van de laatste drie maanden en je laatste belastingaangifte in je thuisland. Als resident van Portugal kun je meestal meer lenen dan niet-residenten.

Bijkomende kosten bij het kopen van een huis in Portugal

Zoals overal in de wereld wil ook de overheid in Portugal zijn graantje meepikken bij de verkoop van onroerend goed. De totale kosten als je een huis gaat kopen zijn afhankelijk van de aankoopwaarde van het pand en de bestemming van het pand (wordt het je hoofdverblijfplaats of niet). Je kunt in ieder geval rekenen op zo’n 8,5% bijkomende kosten, inclusief je advocaatkosten. Het goede nieuws als je een huis gaat kopen in Portugal is dat de jaarlijkse gemeentebelasting op je vastgoed meestal betrekkelijk laag is.

Hulp bij een huis kopen in Portugal

PortugalAdviseur staat klaar om jou professioneel te begeleiden bij de aankoop van een huis in Portugal. Wij brengen je graag in contact met de juiste mensen en wijzen je op alle belangrijke aandachtspunten. Zo kun jij met een gerust hart een huis kopen en emigreren naar Portugal!

Neem contact op