Werken in Portugal

Is het enige dat jij nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren een wifi-aansluiting en een laptop en/of telefoon? Dan heb je natuurlijk de mogelijkheid om te gaan werken in Portugal! Wij snappen wel dat je je kantoortje in Nederland of België liever verruilt voor een zonnige werkplek met uitzicht op een prachtig strand. Wij helpen jou graag om deze droom waar te maken en leggen je uit waar je zoal rekening mee moet houden als je wilt gaan werken vanuit Portugal.

Wat maakt het zo aantrekkelijk om te werken vanuit Portugal?

Portugal is een ideale locatie om (remote) te werken. Dit komt onder andere door het aangename klimaat, de gastvrijheid van de mensen, de waanzinnige vergezichten en de opkomst van moderne coworking spaces. Portugal biedt talrijke inspirerende werkplekken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om uit te kijken op adembenemende bergen of de schitterende turquoise zee.

Zodra je klaar bent met werken, ga je lekker met een cocktail op het stand liggen en genieten van de laid-back cultuur en het buitenleven. Wat Portugal ook een aantrekkelijke plek maakt om te werken, is dat het land al jaren tot de top behoort van de veiligste landen ter wereld (volgens de Global Peace Index). Deze stabiliteit trekt zowel buitenlandse investeerders als digitale nomaden aan.

Fiscale voordelen

Daarnaast kan men ook om fiscale redenen besluiten om te gaan verhuizen naar Portugal. Europeanen kunnen soms namelijk profiteren van de belastingvoordelen van het Non Habitual Residents (NHR)-programma als ze zich in Portugal vestigen. Daarnaast geldt er in Portugal een laag tarief voor vennootschapsbelasting, namelijk 21%. Dit is één van de laagste tarieven in Europa, wat Portugal dan ook een aantrekkelijke bestemming voor buitenlandse bedrijven maakt. Of werken in of vanuit Portugal ook voor jou fiscaal aantrekkelijk is, dat zoekt onze fiscaal vertegenwoordiger in Portugal graag voor je uit.

Lissabon

Lissabon – populaire plek om in Portugal remote te werken

Ben je nog op zoek naar een fijne plek in Portugal om vanuit te werken? Overweeg dan zeker Lissabon. Lissabon is een zeer bruisende stad, heeft een centrale ligging in Europa en heeft een sterke economie. Niet voor niets is Lissabon de thuisbasis van veel multinationale bedrijven en startups. Vooral veel tech-bedrijven hebben zich in de laatste jaren gevestigd in Lissabon.

Maar Lissabon is ook de ideale plek in Portugal om remote te werken. De inspirerende coworking spaces met goede internetverbinding schieten hier namelijk als paddenstoelen uit de grond. Uiteraard dragen ook het fijne klimaat, de ontspannen sfeer, de talrijke restaurants en de nabijheid van prachtige stranden en surfspots bij aan de populariteit van Lissabon onder thuiswerkers. Bovendien is Lissabon een goede uitvalsbasis om de rest van Europa te verkennen. Je kunt hier profiteren van goedkope vluchten naar andere bestemmingen.

ondernemen in portugal

Wat heb je nodig om in Portugal te werken?

Om als Nederlander of Belg aan de slag te kunnen gaan in Portugal, heb je ten eerste een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig. Als je langer dan drie maanden in het land wilt gaan werken, dan zul je je moeten inschrijven bij de gemeente van jouw nieuwe woonplaats in Portugal. Hiervoor heb je naast je identiteitsbewijs ook een uitschrijfbewijs (van Nederland of België) en een arbeidsovereenkomst nodig.

Als je gaat werken in Portugal, zul je ook een Portugese bankrekening moeten openen, bijvoorbeeld bij Banco BPI of Millennium BCP. Om een Portugese bankrekening te openen heb je de volgende documenten nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • je Portugese belastingnummer (NIF)
  • een bewijs van je woonadres
  • een bewijs van inkomen

In Portugal remote werken – hoe pak je het aan?

Als je gaat werken en wonen in Portugal, is een goede begeleiding essentieel. Uiteraard is emigratie en werken vanuit Portugal voor iedereen anders. Wij maken daarom graag een stappenplan op maat voor jou! We helpen je bij het regelen van alle belangrijke zaken. Wij hebben jarenlange ervaring in de administratieve molen, maar ook in de begeleiding van de meest uiteenlopende profielen.

fiscaal vertegenwoordiger portugal

Salaris Portugal

Natuurlijk als je niet remote kunt werken en je bijvoorbeeld een baan moet gaan zoeken in Portugal zelf, weet dan bij voorbaat dat de lonen in Portugal een flink stuk lager liggen. Een loon van 1 000 EUR is er heel normaal.

Arbeidsrecht Portugal

Het arbeidsrecht is niet zo gek verschillend van wat je gewoon bent. Er wordt ook een proefperiode voorzien zoals overal en er zijn strikte ontslagregels. Dus allemaal niet zo erg anders dan van wat je gewoon bent. Ook betaal je uiteraard belastingen en sociale zekerheid op je loon.

Schakel onze hulp in bij het werken in Portugal

Als je naar Portugal emigreert, bespaar je jezelf veel tijd, energie en problemen als je je laat bijstaan door een lokale professionele adviseur die de taal spreekt en door de jaren heen een uitgebreid netwerk heeft uitgebouwd. Wanneer je onze hulp inschakelt, zul je merken dat het zeer fijn is om een uniek aanspreekpunt te hebben. Iemand die jou in je eigen taal helpt bij iedere stap en hindernis op de weg.

Neem contact met ons op!