Gezondheidszorg in Portugal

Als je van plan bent om naar Portugal te emigreren of wellicht al bent verhuisd naar Portugal, dan vraag je je waarschijnlijk af hoe het geregeld is met de gezondheidszorg in Portugal. We geven je graag meer informatie over de beschikbare gezondheidsdiensten en op welke manier je toegang kunt krijgen tot de beste medische zorg in Portugal. Zo kun jij genieten van een blij én gezond leven in Portugal.

Heb ik als nieuwkomer gelijk recht op Portugese gezondheidszorg?

Zodra je resident bent in Portugal krijg je automatisch toegang tot de publieke gezondheidszorg, zelfs als je geen sociale bijdrage betaalt. Om van de private gezondheidszorg gebruik te kunnen maken, moet je bijbetalen.

Hoe is in Portugal de publieke gezondheidszorg geregeld?

De publieke gezondheidszorg hanteert Europese standaarden en is dus best in orde. Toch heeft de publieke gezondheidszorg ook zo zijn nadelen. Er zijn namelijk vaak lange wachtrijen/wachttijden als je gebruikt wilt maken van de publieke gezondheidszorg. Bovendien heb je bij de publieke gezondheidszorg geen recht op een vrije dokterskeuze. Je krijgt een dokter toegewezen, die meestal alleen Portugees spreekt. Dit kan gepaard gaan met taalproblemen.

Om bovenstaande redenen raden we je aan om een bijkomende privéverzekering te nemen. Deze geeft je toegang tot het zeer brede netwerk van privé dokters- en tandartspraktijken en privéziekenhuizen. Hier zijn meestal geen wachttijden. In tegenstelling tot wat men zou denken, is dit een zeer betaalbare en dus ook zeer aan te raden oplossing.

Tandarts

Privéverzekering afsluiten

Als je een bijkomende privéverzekering wilt afsluiten, dan begeleiden je hier graag bij. Zo kunnen we je wijzen op belangrijke aandachtspunten en geven we je praktische tips. Indien je bijvoorbeeld een reeds bestaand gezondheidsprobleem hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit probleem wordt meegedekt in je polis.

Gezondheidszorgsysteem in Portugal

In Portugal is gezondheidszorg toegankelijk via drie overlappende systemen:

1. Nationaal gezondheidszorgsysteem

Het nationaal gezondheidszorgsysteem in Portugal heet de ‘SNS’, Serviço Nacional de Saúde, en wordt gefinancierd door belastinggeld. De essentiële medische diensten van de SNS zijn gratis beschikbaar voor alle inwoners van Portugal, ongeacht hun nationaliteit, sociaaleconomische status en werk. Voor niet-essentiële diensten en behandelingen moet meestal een kleine eigen bijdrage worden betaald.

Rolstoel
Dokter

2. Bijzondere ziektekostenverzekeringen

Daarnaast zijn er ook ‘gezondheidssubsystemen’. Dit zijn speciale programma’s die beschikbaar zijn voor werknemers van zeer specifieke vakgebieden en sectoren. Denk bijvoorbeeld aan werknemers van de overheid en medewerkers bij grote banken.

3. Private medische diensten

Tot slot is er nog de optionele, particuliere gezondheidszorg en particuliere vrijwillige ziektekostenverzekering (VHI). Het hebben van particuliere gezondheidszorg kan in sommige gevallen de toegang tot medische behandelingen versnellen. Ook vergroot het de keuze aan specialisten en diensten.

Kwaliteit van de gezondheidszorg in Portugal

Over het algemeen biedt Portugal een uitstekende gezondheidszorg met een divers aanbod aan diensten en medische zorgverleners. Niet voor niets staat het land in de ranglijsten van de beste zorg in de wereld. Zo wordt het Portugese gezondheidszorgsysteem beschouwd als de op acht na beste in Europa en de op elf na beste in de wereld.

Registreren voor gezondheidszorg

Om op dezelfde manier toegang te krijgen tot het Portugese staatsgezondheidszorgsysteem als een Portugees staatsburger, zul je je moeten inschrijven als officiële legale inwoner van Portugal. Je kunt jezelf aanmelden voor gezondheidszorg bij je plaatselijke gezondheidscentrum (Centro de Saúde). Hiervoor heb je de volgende documenten nodig:

  • Verblijfsvergunning;
  • Paspoort;
  • NIF-nummer (oftewel belastingidentificatienummer)
    Deze kun je opvragen bij je plaatselijke belastingkantoor (oftewel Finança);
  • NISS (Burgerservicenummer) als je werknemer of zelfstandige bent
    Deze kun je opvragen bij je werkgever, of bij de belastingdienst als je als zelfstandige werkt.

Geregistreerd, en nu?

Zodra je geregistreerd bent bij je plaatselijke gezondheidscentrum, ontvang je een persoonlijk gezondheidsnummer. Dit nummer heet in het Portugees Número de Utente de Saúde. Met dit nummer kun je gebruikmaken van alle medische diensten die worden verleend door het Portugese nationale gezondheidszorgsysteem. Meer informatie over de gezondheidszorg in Portugal vind je op de website van de Portugese Ministerie van Volksgezondheid (Ministério da Saúde).

Advies nodig over je gezondheidsverzekering?

Wil je graag toegang krijgen tot uitstekende gezondheidszorg in Portugal en vind je het lastig om te bepalen welke verzekering(en) je hiervoor moet afsluiten of welke andere stappen je nog moet nemen? PortugalAdviseur biedt advies en ondersteunende diensten die jou helpen bij het maken van de juiste beslissingen. Op deze manier weet jij zeker dat je toegang hebt tot de beste gezondheidszorg en kun je volop genieten van je leven in Portugal.

Neem contact op

Meer over PortugalAdviseur

Bij PortugalAdviseur kun je terecht met al je vraagstukken over emigreren naar Portugal. Dankzij onze ruime ervaring bieden wij advies en service aan op een hoog niveau. Gedurende de afgelopen jaren hebben wij een groot gespecialiseerd netwerk opgebouwd dat verschillende domeinen dekt. Vandaar dat we je kunnen bijstaan bij alle belangrijke stappen van het verhuizen naar Portugal. Wij zijn graag jouw vertrouwde aanspreekpunt tijdens het hele proces.