NIF Portugal

Zodra je bent verhuisd naar Portugal en een bankrekening wilt openen, zal er worden gevraagd naar je NIF-nummer. Wat is een NIF-nummer precies? Op deze pagina lees je er alles over. Wij informeren je graag over de betekenis, hoe je het fiscaal nummer in Portugal kunt aanvragen en de verschillende situaties waarbij je het nodig zult hebben.

Vragen? Neem contact met ons op!

Wat is een NIF-nummer?

Het NIF-nummer is het Portugese belastingidentificatienummer, oftewel het belastingnummer. NIF staat namelijk voor Número de Identificação Fiscal. Het nummer wordt gebruikt voor elke officiële of juridische activiteit in Portugal en bestaat uit een unieke cijfercombinatie van negen cijfers. Het NIF-nummer kan worden vergeleken met het Nederlandse BSN-nummer.

Waar wordt het NIF-nummer voor gebruikt?

Het NIF-nummer wordt gebruikt om

 • inwoners van Portugal te identificeren voor fiscale doeleinden;
 • fraude en belastingontduiking te bestrijden.

Wie kan een NIF aanvragen?

Iedereen kan in Portugal een NIF-nummer aanvragen. Het maakt dus niet uit of je een inwoner van Portugal bent of een andere nationaliteit hebt.

Vlag Portugal
Paspoort

Is het verplicht om als burger van Portugal een fiscaal nummer (NIF) aan te vragen?

Is het verplicht om als burger van Portugal een fiscaal nummer (NIF) aan te vragen?
Het aanvragen van een NIF-nummer is niet wettelijk verplicht, maar het is in veel situaties wel verplicht om er een te hebben. Het komt er eigenlijk op neer dat iedereen die gaat emigreren naar Portugal een fiscaal nummer nodig heeft. Zeker mensen die een inkomen verkrijgen en belasting moet betalen in Portugal, moeten het in Portugal aanvragen. Het hebben en het verstrekken van zo’n nummer kan je in enkele gevallen ook helpen om te besparen op belastingen en te profiteren van andere belasting gerelateerde voordelen.

In welke situaties heb ik een NIF-nummer nodig?

Je hebt het NIF-nummer in Portugal nodig voor het uitvoeren van verschillende transacties zoals het aanvragen van een telefoonabonnement, het huren en kopen van onroerend goed en het aanmelden voor nutsvoorzieningen.

Je hebt het nummer ook nodig om:

 • een bankrekening te openen
 • enige vorm van krediet (zoals een hypotheek) te verkrijgen
 • inkomen te kunnen ontvangen in Portugal
 • een auto te kopen
 • een rijbewijs aan te vragen
 • ergens in dienst te kunnen treden
 • zaken te regelen omtrent water, elektriciteit en internet
 • belasting te betalen in Portugal

Welke documenten heb ik nodig om een NIF-nummer aan te vragen?

Om een ​​NIF-nummer aan te kunnen vragen in Portugal moet je beschikken over de volgende documenten:

Burgers van de Europese Unie (EU) / Europese Economische Ruimte (EER):

 • Geldige identiteitskaart of paspoort *
 • Bewijs van verblijf

Niet-onderdanen van de Europese Unie (EU) / Europese Economische Ruimte (EER):

 • Geldig paspoort*
 • Bewijs van verblijf

Kinderen zonder identiteitskaart of paspoort:

 • Geboortecertificaat

* Een geldig identiteitsbewijs met foto (of een gescande, ondertekende kopie als je solliciteert via een advocaat of fiscaal vertegenwoordiger).

Hoe kan ik een fiscaal (NIF) nummer aanvragen?

Er zijn twee manieren om een NIF-nummer aan te vragen. Je kunt dit namelijk op locatie doen in Portugal, maar het kan ook online. Het aanvragen van een fiscaal nummer (zowel online als persoonlijk) is een gratis dienst.

ondernemen portugal

Optie 1: Fiscaal nummer (NIF) aanvragen in Portugal

De eerste optie is om het nummer aan te vragen bij een filiaal van de Portugese belastingdienst (Finança of AT – Autoridade Tributária e Aduaneira). Zoek op welk filiaal het meest dichtstbijzijnd is en controleer de openingstijden. De openingstijden zijn afhankelijk van de tijd van het jaar en de specifieke plaats in Portugal.

Het is raadzaam om van tevoren even contact op te nemen met het dichtstbijzijnde filiaal, zodat je zeker weet dat dit kantoor geopend is voor publiek. Bij sommige kantoren is het nodig om voor je komst een afspraak te maken.

Neem in ieder geval een geldige identiteitskaart of paspoort en een bewijs van verblijf mee. Als je nog geen geregistreerde inwoner bent van Portugal, neem dan een bankafschrift mee waarop je adres buiten Portugal vermeld staat. Als je wel al een geregistreerde inwoner van Portugal bent, dan heb je een bewijs van je Portugese adres nodig.

Zodra je bent aangekomen bij de desbetreffende overheidsinstantie kun je je melden bij de balie en kun je laten weten dat je je wil registreren voor het fiscaal nummer. Zodra je alle nodige gegevens hebt doorgegeven, ontvang je een document met alle informatie en je eigen Portugese BSN.

fiscaal vertegenwoordiger portugal

Optie 2: Fiscaal nummer online aanvragen

In de laatste jaren is het voor burgers van de EU makkelijk geworden om een fiscaal nummer aan te vragen. Gezien de COVID-19 maatregelen is het namelijk niet meer nodig om persoonlijk naar een filiaal van de Portugese belastingdienst te gaan. De aanvraag kan tegenwoordig ook online worden gedaan, op de website van e-Balcão. Hierdoor is het ook mogelijk om het al aan te vragen vanuit Nederland of België. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is een geldig identiteitsbewijs en een bewijs van je woonadres in Nederland. Het bewijs van je woonadres kan bijvoorbeeld een salarisstrook, bankafschrift of de groene kaart van je autoverzekering zijn.

Hulp bij het aanvragen van je NIF-nummer

Heb je nog vragen over het NIF-nummer of wil je graag worden geholpen bij het aanvragen? Twijfel dan niet om contact op te nemen met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag bij alle belangrijke fiscale zaken en andere zaken rondom emigreren naar Portugal. Door onze hulp in te schakelen bespaar je je een hoop tijd, stress, onduidelijkheden en taalbarrières.