Wat als je partner geen EU – paspoort heeft?

Het gebeurt regelmatig dat we cliënten over de vloer krijgen, van wie de partner geen EU -paspoort heeft maar bijvoorbeeld Oekraïense is of Canadees. Kunnen zij dan enkel naar Portugal komen wonen via een investering in bv. een duur Golden Visa? Dit betekent dat door bijvoorbeeld 500.000 EUR in vastgoed te investeren, personen van buiten de Europese Unie, het recht hebben om naar Portugal te komen wonen, en zelfs op termijn een Portugees paspoort kunnen krijgen.

Paspoort

Neen gelukkig is dit niet het geval. En kan jouw partner, die geen paspoort heeft van de Europese Unie, toch naar Portugal komen wonen. We passen dan familie-vereniging toe en op deze manier kan hij of zij naar Portugal komen wonen. Je moet niet getrouwd zijn, als je een geregistreerd partnership hebt bv. is dit ook voldoende. Soms kan het nog wat complexer zijn als jouw partner met een tijdelijk statuut in Nederland of België woont, of daar op definitieve verblijfsdocumenten wacht of zelfs op de nationaliteit. Dit moeten we dan geval per geval bekijken. Maar voor alles is meestal een oplossing…

Heb je vrienden die geen EU-paspoort hebben en geen partner met een EU-paspoort, dan mag je die ook langs sturen. Ook deze klanten helpen we graag op weg naar een nieuw leven in het geweldige Portugal!