Thuisonderwijs in Portugal?

Je leest zoals steeds veel onjuiste informatie op het internet.

Voor alle duidelijkheid thuisonderwijs is in Portugal wettelijk en dit zelfs sinds 1949! Maar er zijn wel voorwaarden aan gekoppeld. We zetten ze even op een rijtje!

Voorwaarden:

  1. Je kind moet ingeschreven zijn in een Portugese school en dan kies je voor thuisonderwijs.
  2. Je kind moet net als de Portugese kinderen examen afleggen op deze school, op de momenten dat de andere kinderen dit doen
  3. Dus het examen zal in het Portugees zijn
  4. Dus jouw kind moet het Portugese curriculum volgen.
Vlag Portugal
ondernemen portugal

De ouder die verantwoordelijk is voor de opvoeding van het kind moet een diploma hebben (dit hoeft geen diploma op het gebied van onderwijs te zijn, maar liefst wel een universitair diploma dat erkend is in Portugal). Verwacht je dus wel aan de nodige administratieve rompslomp. De ouder is dan een zogenaamde ‘respons√°vel educativo’. Het is ook mogelijk voor ouders om een bevoegde tutor of leraar in te huren om het onderwijs van hun kind thuis te vergemakkelijken – als ze zelf geen diploma hebben of een familielid met een diploma om het onderwijs thuis te vergemakkelijken.

Alternatief!

Als het kind nog niet is ingeschreven bij een Portugese openbare school en je wilt het thuisonderwijs geven, dan kun je dat OOK doen door het in te schrijven voor een internationaal online onderwijsprogramma.

Er is trouwens ook een klein Nederlandse school in de Algarve. En het is zeker ook slim lid te worden van de facebookgroepen rond Homeschooling Portugal.