Testament in Portugal

Als je in Portugal gaat wonen stel je misschien de vraag of je een testament moet opmaken. Of misschien denk je dat het niet nodig is omdat je al een testament opmaakte in België of Nederland. Een duidelijk antwoord is: Ja, je moet een testament opmaken in Portugal!

Als je definitief emigreert naar Portugal val je bij een eventueel overlijden onder het Portugees erfrecht. Het gaat om wie wat krijgt bij een eventueel overlijden, niet te verwarren met de erfrechtbelasting.

Je testament opgemaakt in België of Nederland moet je niet alleen laten vertalen, maar je moet een nieuw testament laten maken in Portugal naar Portugees recht. Omdat er in Portugal uiteraard andere rechtsregels en wetsartikels van toepassing zijn.

MAAR als je dat wenst kun je, en dit is relatief nieuw, ook expliciet kiezen voor het erfrecht van je nationaliteit, dus Belgisch of Nederlands.

ondernemen portugal

Dus het is soms afwegen welk erfrecht je meer vrijheid geeft om een bepaald kind te bevoordelen, dit kan de keuze bepalen. Heb je geen expliciete keuze gemaakt voor het erfrecht van je nationaliteit dan geldt het Portugese.

Maakt u geen testament in Portugal dan spelen alleen de regels van het erfrecht. Soms heeft u weinig keuze want in continentaal Europa hebben alle landen een reservatair erfrecht, dat betekent dat meestal je je eigen kinderen niet kunt onterven en dat ze recht hebben op een vast deel van de erfenis.

Laat u adviseren! Contacteer ook nu Portugaladviseur!

De voordelen van een testament in Portugal

Als je in Portugal woont en je overlijdt is er duidelijkheid als je een Portugees testament hebt, de Portugese notaris moet niet een buitenlans testament gaan interpreteren. En dus kijken wat de partijen juist hebben bedoeld … of advies vragen aan een buitenlandse collega. Je maakt zo voor je erfgenamen de dingen nodeloos ingewikkeld.

Erfbelasting

Als een Belg morgen in Portugal effectief zijn residentie heeft, oftewel er ‘duurzaam’ woont, en die overlijdt, dan betalen zijn erfgenamen geen erfrechtbelasting op zijn vastgoed in Portugal. Ook niet op de gelden, aandelen etc. Maar helaas op het vastgoed dat hij of zij nog heeft in België, zullen de erfgenamen successierechten moeten betalen. Ook als ze al 30 jaar in Portugal wonen. Om dit te vermijden is er maar één oplossing: het Belgisch vastgoed verkopen.

Als zij echter hun Belgisch vastgoed in een Belgische BV hebben zitten is het weer in orde, de aandelen volgen de aandeelhouder. Dus als de voormalige Belgisch belastingplichtige (kan dus ook een Nederlander zijn die in België woonde voor hij naar Portugal emigreerde) een Belgische BV heeft boordevol vastgoed, dan heeft hij als het ware de aandelen bij hem in Portugal en betalen de erfgenamen bij overlijden geen erfrechtbelasting in Portugal.

ondernemen in portugal
Vlag Portugal

Voor Nederlanders zijn de successierechten in Portugal weer totaal anders. Voor Nederlandse belastingplichtigen is de eerste 10 jaar erg van belang. Dus als een voormalige Nederlands belastingplichtige naar Portugal emigreert en in de eerste 10 jaar overlijdt, betalen de erfgenamen alsnog Nederlandse erfbelasting op het Nederlands vastgoed en ook op de roerende goederen. Erger nog; ook het Portugees vastgoed dat je ondertussen verwierf valt onder de Nederlandse erfrechtbelasting. Immers bij overlijden binnen 10 jaar wordt op dat moment de omvang van de nalatenschap vastgesteld. Als er op dat moment Portugees onroerend goed in de nalatenschap aanwezig is, is dat onroerend goed, ongeacht aanschafdatum, belast. Dus hij of zij moet deze 10 jaar uitzitten. Aan deze tien jaar kan men niet onderuit, ook niet door het Nederlands vastgoed in een BV of een exotische structuur of trust onder te brengen. Neen, je zal je 10 jaar moeten uitzitten.

Het goede nieuws is echter dat, in tegenstelling tot bij de Belgen, na 10 jaar er nooit meer Nederlandse erfrechtbelasting betaald wordt op het vastgoed in Nederland. Ook geen dure schenkingsrechten als de Portugese Nederlander, Nederlands vastgoed zou schenken aan bv. de kinderen.

Belastingvoordeel Portugal

Dat er geen erfrechtbelasting is in Portugal is natuurlijk erg leuk mee genomen!