Fiscaal inwoner Portugal

Betekenis van fiscaal inwoner

Alleen als je fiscaal inwoner bent van een land, ben je er belastingplichtig en kan je er genieten van de belastingvoordelen, zoals de NHR in Portugal. Je weet wel de 10 jarige belastingvrijstelling. Om fiscaal inwoner te worden van Portugal moet je er wonen en je dus inschrijven in de gemeente waar je gaat wonen. Zo eenvoudig is het. En dan geraak je in het Portugese belastingsysteem en kan je er je belastingen betalen.

Wanneer ben je fiscaal inwoner?

Je bent fiscaal inwoner van Portugal als je je officieel gaat vestigen in Portugal. Dat betekent ook dat je je dan moet uitschrijven uit België of Nederland. Want anders ben je in twee landen belastingplichtig en dat is ook niet de bedoeling, je wilt toch geen twee keer belastingen betalen.

En hier ga je dus de omgekeerde beweging moeten maken. Je gaat naar de gemeente in België of Nederland en je schrijft je hieruit. Dit is de eerste stap. Het is dan vervolgens ook wel de bedoeling dat je echt je centrum van je levensbelangen verplaatst van bv. België of Nederland naar Portugal. Want je uitschrijven uit de gemeente is één stap maar is niet alles. Het is dan ook wel de bedoeling dat het zwaartepunt van je leven zich voortaan niet meer afspeelt in België of Nederland. Het is natuurlijk een feitenkwestie maar als je voor jezelf het gevoel hebt verhuist te zijn, dan is het meestal voor de fiscus ook het geval…

ondernemen portugal

Portugal fiscaal aantrekkelijk

Zoals je weet is Portugal fiscaal erg aantrekkelijk. In de meeste gevallen worden pensioenen de eerste 10 jaar maar belast aan 10%. Inkomsten die je verdient buiten Portugal, we denken dan aan dividenden, royalty’s, interesten…worden als jet het wat slim aanpakt de eerste 10 jaar helemaal niet belast. En in bepaalde gevallen als je gaat werken in Portugal ga je de eerste 10 jaar slechts 20% belastingen betalen. Bovendien is er in rechte lijn (grootouders – ouders – kinderen – kleinkinderen) geen erfrechtbelasting. Het is dus erg aantrekkelijk om fiscaal inwoner te worden in Portugal.