Breaking news! Nieuwe wetgeving rond ‘Alojamento Local’

U heeft misschien een leuk vakantiehuis in de Algarve maar u maakt er geen 100% gebruik van en wilt het graag verhuren als vakantiehuis. Het gaat dan om een zogenaamde ‘Alojamento Local’(AL).

Wanneer heb je een AL nodig?

Een van de belangrijkste criteria is dat je niet langer verhuurt dan 30 dagen en dat je cleaning service en dergelijke aanbiedt. Bovendien moet de verhuur voor toeristische doeleinden zijn. Het gaat om een specifieke wetgeving, je moet hiervoor een licentie aanvragen om je vakantiehuis te mogen aanbieden als AL ( Licença de Alojamento Local“).

Elke vergunning heeft een uniek nummer en is specifiek voor elke accommodatie. Dit betekent dat als een huiseigenaar meerdere woningen heeft die bestemd zijn voor toeristische accommodatie, elke woning zijn eigen vergunning moet hebben. De belangrijkste websites die vakantiewoningen promoten, zoals Booking of Airbnb, hebben ook een AL-licentienummer nodig om de accommodatie online te kunnen adverteren.

Woning Portugal

Als je zo een AL – vergunning aanvraagt komt er zelf een voorafgaande inspectie door de lokale Câmara Municipal.  Zo moet de accommodatie voldoen aan verschillende eisen die zijn vastgelegd in de Portugese wetgeving, namelijk veiligheid en wettelijke verplichtingen. Men moet rekening houden met veiligheid (brandblusser enz), je moet een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben en er moet een klachtenboek liggen ( “Livro de Reclamações”) enz.

By the way zonder licentie voor je AL riskeer je hoge boetes!

Wat was nu het probleem?

We hoeven u niet uit te leggen dat Portugal het laatste decennium razend populair is geworden als vakantiebestemming. Dus het aantal AL is dan ook spectaculair gestegen met het gevolg dat de lokale vastgoedmarkt zwaar onder druk kwam te staan en de ‘locals’ weg gedrumd werden. De huidige regering wou en heeft er iets aan gedaan!

De wijzigingen zijn zeer ingrijpend!

Woning Portugal

Wat is er gewijzigd!

  1. Er worden geen nieuwe AL-licenties meer uitgereikt tot 2030! Er is dus een mortuarium op nieuwe AL-licenties!
  2. Er wordt een uitzondering gemaakt voor streken met een inkomen lager dan 25% van het gemiddeld capita per hoofd, bv. sommige dorpen of steden in de Alentejo.
  3. Ook geldt de nieuwe regeling niet voor Madeira en de Azoren
  4. Als je een bestaande AL hebt en je verkoopt je woning, wordt deze NIET mee overgedragen. De AL is gelinkt aan een persoon of een vennootschap
  5. Als je de AL niet gebruikt ben je ze ook definitief kwijt
  6. Maar een heel vervelende regeling in de nieuwe wetgeving is dat voortaan het condominium, dus de andere mede-eigenaars, bij gewone meerderheid kunnen beslissen dat ze geen AL meer willen in de residentie.

M.a.w het condominium kan dat simpelweg beslissen, en het besluit dus melden bij de gemeenten en dan wordt de licentie ingetrokken.

Belangrijk in het verhaal is dat alles verschoven wordt naar de lokale overheid – en het zal dus heel sterk van jouw ‘camara ‘afhangen wat er ECHT in de praktijk gebeurt

Voor alle duidelijkheid de wet is nog niet in werking maar dat zal niet lang meer op zich laten wachten.